El Fons Antic de la Secció de Botànica de la Facultat de Farmàcia, incorporat al Catàleg de la Universitat de Barcelona
S’acaba d’incorporar al Catàleg del CRAI de la Universitat de Barcelona, un notable fons antic provinent de la Secció de Botànica de la Facultat de Farmàcia. Es tracta d’un conjunt de 108 obres impreses entre els segles XVI i XX i dos manuscrits, que constitueixen una mostra representativa de la botànica europea d’aquest període. Aquest fons, incorporat al Catàleg des dels CRAI Biblioteques de Farmàcia i de Reserva, està format per obres majoritàriament publicades a l’Estat espanyol i a França, juntament amb alguna obra publicada a Lisboa i a Ginebra. Moltes d’aquestes obres destaquen per estar profusament il·lustrades.
Entre les peces d’aquest magnífic fons, volem ressaltar-ne unes quantes pel seu important valor patrimonial.
Destacarem doncs, en primer lloc, l’obra més antiga, de l’any 1542, De historia stirpium commentarii insignes de Leonhart Fuchs, juntament amb la del farmacèutic parisenc Pierre Pomet Histoire generale des drogues traitant les plantes, des animaux & des mineraux, publicada l’any 1694 i il·lustrada amb més de 400 imatges.
Pel que fa a les obres impreses en el segle XVIII destaquen l’obra de 1774 Genera plantarum secundum ordines naturales… d’Antoine Laurent de Jussieu i la primera edició de Flore françoise, ou Description succincte de toutes les plantes … del naturalista francès Jean-Baptiste Lamarck, publicada l’any 1778 per l’Imprimerie Royale francesa. L’edició, en tres volums, és actualment l’única còpia documentada a l’Estat espanyol.
Una menció especial mereix l’obra del botànic italià i director dels jardins botànics de Florència, Pier Antonio Micheli Nova plantarum genera iuxta Tournefortii methodum… del 1729. Conté 108 fulls de làmines de gravats on es dóna la descripció de 1.900 plantes, de les quals 1.400 són descrites per primera vegada, fet que va suposar un gran pas endavant en el coneixement dels fongs.
En l’àmbit germànic, destaquem la presència de diversos volums de l’erudit Alexander von Humboldt com per exemple De distributione geographica plantarum : …
Entre els llibres dedicats a la flora de diferents països, i en l’àmbit peninsular, destaquen dues obres del botànic portuguès Félix de Avellar Brotero, així com l’obra en tres volums del botànic i farmacèutic burgalès Hipólito Ruiz López, Flora peruviana, et chilensis, sive descriptiones, …, profusament il·lustrada amb 325 fulls de làmines amb gravats calcogràfics de gravadors espanyols, i que il·lustra amb detall les plantes trobades a la Expedición Botánica al Virreinato del Perú realitzada per Hipólito Ruiz i José Antonio Pavón entre 1777 i 1786, considerada una de les més importants del segle XVIII. També cal mencionar els volums d’Ecloga plantarum hispanicarum de l’especialista en flora espanyola Auguste de Coincy.
Hem de fer una menció especial al manuscrit Orbe vegetable, ó Theatro botanico universal escrit el 1741 pel botànic i metge aragonès D. Antonio Campillo y Marco. El manuscrit, tres volums Llegir més …
Via:: Blog dels CRAI Biblioteques de Farmàcia i del Campus de l’Alimentació
https://www.santako.com/el-fons-antic-de-la-seccio-de-botanica-de-la-facultat-de-farmacia-incorporat-al-cataleg-de-la-universitat-de-barcelona/https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/03/lamarckp.jpg?fit=665%2C887&ssl=1https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/03/lamarckp.jpg?resize=150%2C150&ssl=1GeneralS'acaba d'incorporar al Catàleg del CRAI de la Universitat de Barcelona, un notable fons antic provinent de la Secció de Botànica de la Facultat de Farmàcia. Es tracta d'un conjunt de 108 obres impreses entre els segles XVI i XX i dos manuscrits, que constitueixen una mostra representativa de...Tedi RocaTedi Rocatedi.roca@gmail.comAdministratorSantako.com