“Les enquestes pronostiquen que…” / Àngel Pla
En el cas del referèndum sobre el Brexit semblava clar que el resultat era favorable a mantenir el Regne Unit dins la Unió Europea, en el darrer any ja hem vist diferències entre els pronòstics i la realitat (procés de pau a Colòmbia, eleccions al Parlament espanyol, eleccions presidencials als Estats Units…).
Diversos analistes posen l’èmfasi en tres qüestions: la primera, que sense cap mena de dubte el tema de la immigració i la finalització de la lliure circulació de les persones ha estat clau; la segona, que quan es planteja un referèndum molt sovint no es realitza el vot sobre la pregunta plantejada sinó sobre un cúmul de qüestions sobre les que la ciutadania vol expressar-se (crisi econòmica, corrupció, politiques governamentals…), i una tercera, que la “solució grega” on s’ha demostrat la tossudesa en la irreversibilitat de les politiques d’austeritat per part de la Unió Europea i que ha transmès una senyal de continuar amb les retallades en els serveis públics. Sigui com sigui, en paraules de la nova Primera Ministra Theresa May “Brexit is Brexit”.
Més enllà del període de incertesa que s’obre, i la incertesa no és bona companya del creixement de l’economia, els efectes que tindrà el Brexit són d’alguna forma mesurables. Dependrà molt del període de negociacions, sembla que l’apel·lació al article 50 del Tractat de Lisboa es farà efectiva al Març del 2017 i tindrà un període de 2 anys per fer-se efectiu, Març del 2019. També dependrà molt del model de relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea.
Per tenir en compte els efectes del Brexit hauríem de veure, entre d’altres indicadors, quina es la relació comercial que te el Regne Unit en aquest moment. La balança comercial del Regne Unit és deficitària 5,82%, el que vol dir que importa més que exporta, i es deficitària vers el països de la UE, Canada i Xina, i te superàvit respecte països àrabs, Suïssa i USA. Per tant es pot constatar que no hi ha dependència de la Unió Europea sobre els productes britànics i el impacte que podria tenir una devaluació de la lliure, tindria efectes grans sobre la balança de pagaments del Regne Unit . Si tenim en compte a més que li cal capital estranger per fer-hi front a aquest dèficit.
Per l’economia espanyola els efectes en termes d’importacions no són grans, no hi ha dependència de productes UK, però el Brexit pot perjudicar les exportacions per una banda al no tenir las garanties del acord de Schengen i pot afavorir si hi ha una caiguda de la lliure. L’Estat espanyol bàsicament exporta productes agroalimentaris (15%) i matèries primeres, productes industrials i bens d’equip (70% del total).
A curt termini aquesta relació comercial no hauria de canviar, doncs no pot haver-hi de forma immediata una substitució de les importacions. És evident que hi haurà una negociació d’acords bilaterals comercials entre el Regne Unit i zona Euro, fins ara hi ha acords preferencials de la UE amb diferents països Llegir més …
Via:: forumgrama
https://www.santako.com/les-enquestes-pronostiquen-que-angel-pla/https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/12/Sin-tC3ADtulo.jpg?fit=1024%2C412&ssl=1https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/12/Sin-tC3ADtulo.jpg?resize=150%2C150&ssl=1GeneralEn el cas del referèndum sobre el Brexit semblava clar que el resultat era favorable a mantenir el Regne Unit dins la Unió Europea, en el darrer any ja hem vist diferències entre els pronòstics i la realitat (procés de pau a Colòmbia, eleccions al Parlament espanyol, eleccions...Tedi RocaTedi Rocatedi.roca@gmail.comAdministratorSantako.com