Escrit per la petició de paraula al ple municipal del 4 d’abril de 2016
Bona tarda, en relació a la moció que ens ocupa (Moció Commemoració 2a República Espanyola, al ple municipal, 4 d’abril), des de ERC Santa Coloma Gramenet voldríem fer esment en que, valorem positivament els esforços de les organitzacions que presenten la moció per encabir hi, les dues sensibilitats polítiques que històricament han format el republicanisme català
No obstant aixó, voldríem recordar diferents moments històrics que en el transcurs d’aquells anys van marcar també, punts de trobada i enfrontament en les dues diferents formes d’entendre la República.
El 14 d’abril de 1931, i a resultes de les eleccions municipals, donà com a resultat una àmplia victòria dels partits republicans arreu de l’Estat, i a Catalunya de la recent creada Esquerra Republicana i precipità la fugida del Rei Alfons XIII i legitimà la constitució de la República. Lluís Companys, escollit regidor per Barcelona, va proclamar la República des de l’Ajuntament, i poques hores més tard, Francesc Macià aprofitava l’ocasió històrica per proclamar la República Catalana des del llavors Palau de la Diputació, reprenent així les institucions d’autogovern abolides en la derrota de 1714.
Aquella República Catalana fou efímera, tot just tres dies, els que trigaren les forces republicanes espanyoles a imposar hi el seu control. Ja el 1931, doncs, el republicanisme espanyol demostrava el rebuig a qualsevol model federal, i sembla que avui dia alguns encara no n’han pres nota. Malgrat tot, es pactà una institució autònoma que prengué l’antic nom medieval: la Generalitat de Catalunya. Formada per un govern executiu i el Parlament, i regida per un Estatut retallat però finalment aprovat i referendat l’any 32, la nova Generalitat pogué iniciar una ambiciosa i profitosa tasca reformadora.
Jubilar l’antic règim monàrquic significava, a més d’assolir nous drets i llibertats socials, omplir de contingut el concepte de ciutadania: deixar de ser súbdits per esdevenir persones lliures i iguals, crítiques, responsables, i participatives en el govern col∙lectiu. Socialitzar la riquesa, el poder polític i el coneixement, doncs, passava per posar al capdavant de les prioritats la cultura i l’ensenyament, assumint aquest últim el laïcisme i models pedagògics innovadors a l’època.
La República no era només un procés institucional, sinó que estava empentat per una clara consciència ciutadana i política republicana, que en el cas de la nostra ciutat es fa gràfica mitjançant el canvi de nom per Gramenet del Besòs.
L’aixecament militar de juliol de 1936 contra la República –justificat, entre d’altres, per combatre el catalanisme i el sagnant conflicte que va venir a continuació van posar fi a un projecte polític que hauria pogut donar, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, fruits importants en els anys a venir. La derrota de 1939, produïda en bona part gràcies a l’ajut de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista a l’exèrcit de Franco, va constituir una catàstrofe col∙lectiva per a tota la ciutadania que havia viscut amb esperança el 14 d’abril de 1931.
Esquerra Republicana vol commemorar Llegir més …
Via:: ERC
https://www.santako.com/escrit-per-la-peticio-de-paraula-al-ple-municipal-del-4-dabril-de-2016/GeneralBona tarda, en relació a la moció que ens ocupa (Moció Commemoració 2a República Espanyola, al ple municipal, 4 d'abril), des de ERC Santa Coloma Gramenet voldríem fer esment en que, valorem positivament els esforços de les organitzacions que presenten la moció per encabir hi, les dues sensibilitats...Tedi RocaTedi Rocatedi.roca@gmail.comAdministratorSantako.com